miercuri, 25 mai 2016

Depresia in cazul mamelor

Depresia postnatala este o afectiune a mamei dupa nastere, ce poate fi resimtita si de catre copil. Desi unele persoane nu iau in considerare posibilitatea confruntarii cu aceasta problema, specialistii ne avertizeaza ca ar trebui sa fim mai precauti. Bineinteles, depresia dupa nastere nu apare la toate mamicile. Cu toate acestea, este bine sa consultam un psihoterapeut inainte de momentul nasterii pentru a ne pregati psihic.

Depresia postnatala si manifestarile ei

Daca sunteti proaspata mamica, ar trebui sa stiti in primul rand ca unele senzatii diferite precum tristetea, planset, oboseala nu sunt neaparat semne ale depresiei postnatale. Corpul unei femei trece printr-o schimbare brusca hormonala in momentul sarcinii si in special in momentul nasterii, iar din aceasta cauza reactiile emotionale se schimba. Insa daca aveti toate simptomele mentionate anterior si ele se repeta excesiv, atunci ar trebui sa faceti o vizita unui medic specialist.

Din fericire, cadrul medical al maternitatii este specialist in astfel de probleme si in mare parte, cu ajutorul acestuia, puteti afla daca suferiti de o depresie postnatala. In unele cazuri problema apare mai tarziu, asa ca vizitele la medicul de familie sau chiar medicul pediatru pot fi extrem de utile.

In cazul unei depresii postnatale, anxietatea si atacurile de panica sunt doua manifestari des intalnite. De asemenea, mamele care trec prin aceasta situatie sunt distante fata de copil, au o senzatie de tristete, cu toate ca sarcina si nasterea au decurs cum trebuia, se simt inutile sau chiar au impresia ca pot pune in pericol copilul. Aceste manifestari nu pot face decat sa afecteze bebelusul, care mai tarziu se va indeparta de parinti, va avea tulburari de comportament, rezultate scolare mici sau va avea probleme de comunicare. In cazul in care se ajunge atat de departe, problemele copilului pot fi tratate, insa vor fi necesare multe sedinte de terapie sau chiar administrarea unor medicamente speciale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu